ΕΣΠΑ 2014-2020

Η περιοχή μας

Για σας που θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα αυτόν τον τόπο, ανεπιφύλακτα σας προτείνω να περπατήσετε την διαδρομή που περιγράφω παρακάτω.

  Θα χρειαστείτε περίπου δυόμισι με τρεις ώρες για να πάτε από τον Αγ. Ιωάννη στην Τσαγκαράδα. Αλλά ακόμη και η διαδρομή έως την Νταμούχαρη θα σας δώσει πολλά και είναι ιδιαίτερα εύκολη.

  Αρχίζουμε την βόλτα μας από τον πεζόδρομο του Αγ. Ιωάννη με κατεύθυνση προς τον Νότο και μετά την γέφυρα στη ρεματιά και το camping, βρισκόμαστε μπροστά στην παραλία Παπά- Νερό την οποία και θα διαβούμε. Στο βάθος διαγράφεται οι Κάβος της Νταμούχαρης και το καλντερίμι που ανηφορίζει τον βράχο πάνω από την Νταμούχαρη. Είναι αυτό που θα μας οδηγήσει στην Τσαγκαράδα.

  Στο νότιο άκρο της παραλίας βρίσκουμε το μονοπάτι, που μετά από 300μ μας βγάζει σε άσφαλτο και συνεχίζουμε αριστερά. Αριστερά επίσης θα προχωρήσουμε στον κεντρικό δρόμο μετά την βρύση.

  Φτάνουμε στο parking πάνω από την Νταμούχαρη, με το εξωκλήσι του Αγ. Νικόλα (1774) που ιστορείται με εξαιρετικής ποιότητας αγιογραφίες, και κατεβαίνουμε από το καλντερίμι στον οικισμό. Συνιστώ μια μικρή στάση τώρα η στο γυρισμό σας. Μαρτυρίες δείχνουν πως χρησιμοποιήθηκε ως "σκάλα" της ορεινής περιοχής από το 1700 και μετά. Τα υπολείμματα του φρουρίου στην κορυφή του κάβου που χωρίζει τους δυο ορμίσκους παρουσιάζουν στοιχεία βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, ενώ, μαρτυρίες και πάλι καταθέτουν ότι χρησιμοποιήθηκε και από τους Τούρκους, οι οποίοι διέθεταν και τελωνειακό σταθμό. Πρέπει να σημειώσουμε ωστόσο, πως ανάμεσα στα ερείπια, εντοπίστηκαν ευρήματα της Μακεδονικής περιόδου και μάλιστα του Φιλίππου του Β`.  

  Διασχίζουμε, τον οικισμό της Νταμούχαρης πάντα με νότια κατεύθυνση και στην άκρη περνώντας ένα ξύλινο γεφυράκι αρχίζουμε να ανηφορίζουμε στον βράχο, στα Καγγιόλια όπως τα λένε οι ντόπιοι. Μετά από 400μ αφήνουμε αριστερά το μονοπάτι που πηγαίνει σε χτήματα και άλλες παραλίες (Φακίστρα) μέχρι το Μυλοπόταμο. Σε 30` λεπτά περίπου είμαστε στην κορυφή. Έχουμε σαφώς πιο εύκολο περπάτημα τώρα, ηρεμούμε την αναπνοή μας, απολαμβάνοντας θέα που μόνο όποιος ανέβει ψηλά μπορεί να έχει.

  Βρισκόμαστε κιόλας στην Τσαγκαράδα η οποία εκτείνεται σε 3,5 χμ. περίπου και αποτελείται από 4 συνοικίες.

  Περνάμε ένα ξύλινο περίπτερο με καθιστικό. απέναντί του και δεξιά βρίσκουμε το καλντερίμι και ανηφορίζουμε ομαλά έχοντας στα δεξιά μας περίφραξη οικοπέδου. Φτάνουμε σε μια “πλατεία’’ με καστανιά και βρύση και την ταμπέλα ‘’28ης Οκτωβρίου”. Βαδίζουμε 30μ σε τσιμεντένιο δρόμο μέσα από αυλές σπιτιών και, προσοχή, στην δεξιά στροφή του δρόμου στην κορυφή της, παίρνουμε το μονοπάτι αριστερά. Μετά από λίγα μέτρα μετατρέπεται σε καλντερίμι. Βαδίζουμε μέσα σε δάσος καστανιών και περνάμε ένα τσιμεντένιο γεφυράκι με μια κρήνη απέναντι. Ανηφορίζουμε το πανέμορφο λιθόστρωτο καλντερίμι πάντα μέσα σε δάσος αγριοκαστανιάς.

  Συναντάμε την άσφαλτο που τέμνει πια το καλντερίμι. Το ξαναβρίσκουμε απέναντι. Μετά από λίγα μέτρα περνάμε δίπλα από το καμπαναριό της Αγ. Κυριακής και την πλατεία της. Στο επάνω αριστερό της μέρος υπάρχει κρήνη και το καλντερίμι, (οδός Φοινικοπούλου) που συνεχίζει ανηφορικά. Ξανά η άσφαλτος τέμνει τον δρόμο μας και ξανά θα βρούμε απέναντι την συνέχειά του αφήνοντας αριστερά ένα εκκλησάκι. Όταν ξαναβρούμε την άσφαλτο, βαδίζουμε προς τα αριστερά και φτάνουμε στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής με τον αιωνόβιο πλάτανο και τις μαρμάρινες κρήνες των λιονταριών στο κάτω μέρος της.

  Αντιδιαμετρικά από την είσοδό μας στην πλατεία συνεχίζεται το καλντερίμι, φτάνουμε στο παλιό σχολείο και συνεχίζουμε αφήνοντάς το αριστερά, αριστερά αφήνουμε και το Ξενία και κατηφορίζουμε μέσα σε καστανιές. Περνάμε ακόμη ένα τσιμεντένιο γεφυράκι και ανηφορίζοντας λίγα μέτρα βρίσκουμε την άσφαλτο που οδηγεί στον Μυλοπόταμο. Εμείς πάμε επάνω, στον κεντρικό δρόμο και βαδίζοντας προς τα αριστερά φτάνουμε στην τελευταία συνοικία, τον Άγ. Ταξιάρχη.

  Συνιστώ ανεπιφύλακτα, μιαν επίσκεψη στο μοναδικό Εργαστήρι Τέχνης Eroterra και από εκεί στην αγκάλη της πλατείας.

  Για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας, συστήνω ανεπιφύλακτα τον συνοδό βουνού Δημήτρη Βαραλή, που οργανώνει εκδρομές στις γύρω περιοχές που μπορεί να συνδυάζουν ορειβασία, βόλτα με άλογα, kayaking, μια βόλτα με το ατμοκίνητο τρενάκι μας, τον Μουντζούρη στις Μηλιές.